Publisert 05.02.20
Den umiddelbare effekten av at Frp gikk ut av regjering var synlig på målingen Kantar laget for TV 2 dagen etter regjeringsexiten. Partiet økte til 14,6 prosent. Så fikk Norge en trepartiregjering. Fremgangen til Frp har fortsatt til 15,7 prosent på den ordinære februarmålingen Kantar har laget for TV 2. Bakgrunnstallene viser at andelen lojale velgere fra 2017 som sier de vil stemme Frp har økt markant. Fra 50 prosent for tre uker siden til 73 prosent nå.
For tre uker siden var det flere tidligere Frp-velgere som sa de ville stemme Høyre enn det var tidligere høyrevelgere som gikk motsatt vei. Nå er det motsatt. Netto henter Frp 77.000 velgere. Samtidig har de snudd lekkasjen av tidligere velgere til gevinst fra Arbeiderpartiet. Men fortsatt er det en del tidligere Frp-velgere som sier de vil stemme Senterpartiet. Frp øker mer blant kvinner enn menn, men har fortsatt klart større oppslutning blant menn. Frp vokser klart blant velgere over 45 år.
Høyre har fått seg en reell smell hos velgerne etter Frps exit fra regjering. Mens partiet hadde 22,4 prosents oppslutning for tre uker siden, falt den til 20,4 dagen etter exiten. Nå sier 17,8 prosent at de vil stemme Høyre. Mens 71 prosent av Høyres velgere fra 2017 sa de ville stemme på partiet for tre uker siden, er andelen lojale velgere nå falt til 59 prosent. I tillegg til å miste velgere til Frp, øker lekkasjen til Arbeiderpartiet, men det er noen færre høyrevelgere som sier de vil stemme Senterpartiet. Høyre går like mye tilbake blant kvinner og menn. Fallet er størst blant velgere mellom 45 og 59 år, altså i Erna Solbergs egen aldersgruppe.
Arbeiderpartiet oppnår i februarmålingen 24,2 prosent, ned 1,1 prosentpoeng fra siste måling 20. januar.
Senterpartiet har svevd høyt lenge. 17,9 prosent for tre uker siden har blitt til 15,0 nå. Partiet har fortsatt de mest lojale velgerne, men henter færre velgere fra de store hovedkonkurrentene enn de har gjort på lenge.
SV går tilbake 1,1 til 7,7 prosent. Andelen lojale velgere er stabilt, men partiet henter noen færre nye velgere enn i januar.
Kristelig Folkeparti er igjen over sperregrensen med 4,3 (+ 1,1). Andelen lojale velgere har økt markant fra 59 til 77 prosent. Partiets største problem er fortsatt at de henter svært få nye velgere.
Venstre kjemper mot sperregrensen. Barometeret viser 4,0 (+ 1,8), men det reelle tallet er 3,95. Det betyr at Venstre ikke får være med i fordelingen av de 19 utjevningsmandatene og bare ville fått to på Stortinget. Bare fire av ti Venstre-velgere fra 2017 sier de ville stemt på partiet i dag.
Rødt er på vei nedover mot sperregrensen igjen med 4,3 (- 0,4). To av ti tidligere velgere sier de ville stemt Arbeiderpartiet eller SV.
MDG får 5,9 (- 0,6). Andelen lojale velgere er høy, men partiet henter færre nye velgere enn de har gjort på en del av de siste målingene.
Andre partier og lister får 1,1 (- 1,1). I denne gruppen er bomlistene 0,3, De kristne 0,3, Piratpartiet 0,2 og Liberalistene 0,2.
Dersom målingen hadde vært valg ville det vært flertall for regjeringsskifte, men ikke lenger for de tre rødgrønne partiene som satt i regjering mellom 2013 og 2017. Jonas Gahr Støre ville vært avhengig av støtte fra Rødt eller MDG.
Om målingen
Målingen er laget av Kantar for TV 2 med telefonintervjuer av 990 personer i tidsrommet 27. - 31. januar. Mandatberegningen er foretatt av TV 2. 80,3 prosent oppga preferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.
Partibarometeret gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2017. Endringene vurderes i forhold til velgermobilisering, samt i forhold til de enkelte partienes evne til å rekruttere gamle og nye velgere.