Meny Lukk
Søk Lukk
Søk

To av ti velgere går fra Frp til Høyre

Bakgrunnstallene i marsmålingen Kantar TNS har laget for TV 2, viser at to av ti velgere som stemte Frp i fjor høst i dag sier de ville stemt Høyre.

Det er hovedårsaken til at Frp bare får 10,9 prosents oppslutning, og dermed må se seg slått av Senterpartiet som landets tredje største parti. Omregnet til antall velgere betyr det at rundt 83.000 som stemte Frp i dag ville stemt Høyre. Selv om 70 prosent av Frps velgere er lojale mot partiet, henter de relativt få nye velgere.

Arbeiderpartiet sliter med å vokse videre etter at de for en måned siden økte fra bunnoteringen i januar da de fikk sin nest laveste gallup siden 1964.Partiet får bare 23,4 prosent (- 0,2), som er godt bak det historisk svake valgresultatet på 27,4 prosent. Bakgrunnstallene viser at Jonas Gahr Støre leder et parti som langt fra er friskmeldt. Bare 68 prosent av velgerne som stemte Arbeiderpartiet i fjor høst sier de vil gjøre det samme i dag. Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet mister 34.000 flere velgere til de tre regjeringspartiene enn de henter tilbake.

Høyre ligger stabilt på 29,3 prosent (+ 0,2). Høyre har nå vært størst på alle de seks målingene etter valget. Høyre er største parti i alle aldersgrupper og størst sør for Dovre. Bakgrunnstallene viser at 78 prosent av velgerne som sa de stemte Høyre i fjor høst ville stemt på partiet i dag. Det er en litt lavere andel enn i januar, men Høyre henter en god del nye velgere som stemte på de to regjeringspartnerne Frp og Venstre. I tillegg til at de har netto overgang fra Arbeiderpartiet.

Senterpartiet får sin beste måling etter valget med 12,1 (+ 0,9), som gjør dem større enn Fremskrittspartiet. Partiet er nær fullmobilisert og har vært få tidligere velgere på gjerdet.

SV kan notere seg for 6,6 (+ 0,3). Partiet har høy andel lojale velgere, og har et tilnærmet nullforhold i velgerutveksling med Arbeiderpartiet.

Både Venstre og KrF er over sperregrensen med henholdsvis 4,9 og 4,5 prosent. Bakgrunnstallene viser svært ulik profil. Mens KRF klatrer over på grunn av økende lojalitet, faller lojaliteten til Venstre. Men i motsetning til KrF som knapt henter nye velgere, henter Venstre nye velgere fra både Arbeiderpartiet, Høyre og velgere som satt hjemme i fjor høst.

De Grønne og Rødt får denne gang begge høyre tre-tall med 3,6 (+ 0,2) og 3,8 (+ 0,2), Begge partiene henter tidligere velgere fra Arbeiderpartiet.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 980 stemmeberettigede i tidsrommet 26.februar - 3. mars. 82,9 prosent oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,2 - 2,4 prosentpoeng. Partibarometeret fra Kantar TNS er en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene, med utgangspunkt i tilslutningen ved stortingsvalget i 2017. Endringer i styrkeforholdene mellom de politiske partiene tilskrives velgere som endrer partipreferanse, mobilisering av nye og gamle velgere og endringer i sammensetningen av den stemmeberettigede befolkningen. Mandatberegningen er laget av TV 2, ut fra en fordelingsnøkkel mellom fylkene. Modellen er justert etter stortingsvalget i 2017.