Meny Lukk
Søk Lukk
Søk

Rekordmåling for Rødt

Rødt setter ny rekord på februarmålingen Kantar TNS har laget for TV 2. Rødt setter ny rekord på februarmålingen Kantar TNS har laget for TV 2. Også SV går frem og får sin høyeste oppslutning på nesten 10 år på målingen. Samtidig havner KrF over sperregrensen på den første målingen etter at de gikk inn i regjering.

Aldri før har Rødt sett 6-tallet på en TV 2-gallup. Februarmålingen Kantar TNS har laget for TV 2 viser hele 6,2 prosent. Et valg i dag ville gitt partiet Rødt hele 11 representanter på Stortinget. Partiet går frem 1,6 prosentpoeng fra januar og setter ny rekord på den første målingen etter at Norge fikk flertallsregjering. SV gjør det også sterkt med 8,8 prosent, en like stor fremgang som Rødt. Partiet har ikke stått sterkere siden mai 2009. Samlet er de to fløypartiene på venstresiden dermed svært sterke.

Mens fløypartiene på venstresiden går frem, er de to partiene som går mest tilbake Arbeiderpartiet med 1,4 prosentpoeng og Senterpartiet med 1,6 til henholdsvis 26,5 og 10,4 prosent. De Grønne får 3,6 (+ 0,3).

Et valg i dag ville gitt klart flertall for regjeringsskifte, men Jonas Gahr Støre ville vært avhengig av enten Rødt eller De Grønne for å få regjeringsmakt.

Etter et halvår preget av intern strid og uro gikk KrF i januar inn i den borgerlige regjeringen. For første gang siden august i fjor havner partiet over sperregrensen med en oppslutning på 4,1 prosent (+ 1,1). KrF fikk tre statsråder da regjeringen ble utvidet. På den første målingen etter at de gikk inn i regjering havner partiet over sperregrensen. Bakgrunnstallene viser at flere tidligere KrF-velgere nå vender tilbake, mens færre sitter på gjerdet. Blant dem som har funnet seg nytt parti går de fleste til Høyre eller Senterpartiet.

Venstre taper terreng og får 2,5 prosent (- 1,1) etter et drøyt år som regjeringsparti. Høyre får 23,6 prosent (- 0,6) og Fremskrittspartiet 11,7 (- 0,3). Samlet ville de fire regjeringspartiene dermed fått 72 mandater, langt unna de 85 som trengs for å skaffe flertall på Stortinget.

Andre partier og lister får 2,5 prosent (+ 0,5). Disse fordeler seg denne gang på Pensjonistpartiet, Liberalistene, Piratpartiet , NKP og Bompengepartiet.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med intervjuer av 986 personer med stemmerett i tidsrommet 28. januar - 2. februar 2019. 82,7 prosent av de spurte oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng. Partibarometeret gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge med utgangspunkt i partienes tilslutning ved stortingsvalget i 2017. Mandatfordelingen er laget ved bruk av TV 2s egen modell for mandatfordeling, oppdatert etter stortingsvalget i 2017.