Meny Lukk
Søk Lukk
Søk

Rekord for Rødt

Aprilmålingen Kantar TNS har laget for TV 2 viser store endringer sammenlignet med den ordinære stortingsmålingen i mars.

Bjørnar Moxnes kan notere seg for historiens høyeste oppslutning for Rødt med 5,4 prosent (+ 1,9). Bare en gang tidligere har Kantar TNS målt Rødt over sperregrensen, ved inngangen til valgkampen 2017.

Også SV kan notere seg for fremgang med 2,1 prosent til 8,7 som er den høyeste oppslutningen for partiet på nesten ni år.

Partiene til venstre for Arbeiderpartiet gjør det sterkere enn på lenge, 70.000 velgere forflytter seg fra Ap til SV og Rødt. I tillegg henter de de to partiene flere tidligere hjemmesittere og førstegangsvelgere.

Sjokktall for Venstre

Venstre får bare 2,8 prosents oppslutning på målingen fra Kantar TNS. Det er en tilbakegang på 2,1 prosentpoeng fra mars. Dermed ville partileder Trine Skei Grande blitt venstres eneste representant på Stortinget. Bakgrunnstallene viser at under halvparten av Venstres velgere fra i for høst ville stemt på partiet i dag, mens de knapt får nye velgere. Også i mai og juni i fjor fikk venstre 2,8 prosent på målingene, mens valgresultatet endte på 4,4 prosent.

KrF under igjen

Kristelig Folkeparti havner nok en gang under sperregrensen med 3,7 prosent (- 0,8). På fire av de sju ordinære målingene etter valget har KrF vært under sperregrensen, som ville gitt to eller tre representanter på Stortinget. Bakgrunnstallene viser også denne gang at KrF mister klart flest velgere til partiene på borgerlig side.

Flertall for skifte

Dersom Jonas Gahr Støre klarer å samle Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Rødt, viser TV 2s mandatberegning at det er flertall for regjeringsskifte. De fem partiene på venstresiden får et knapt flertall med 86 mandater, etter at Rødt får historiens høyeste oppslutning med 5,4 prosent og dermed ville ha fått hele 10 representanter på Stortinget. Veien til makt synes dermed lang for Arbeiderpartiet, som får en oppslutning på 24,1 prosent (+ 0,6).

Nedtur for Sp

Etter at Senterpartiet har svevd høyt på målingene i i over et år, går partiet tilbake hele 3,1 prosentpoeng til 9,0. Det er den laveste oppslutningen partiet har hatt siden januar 2017 da oppturen foran stortingsvalget, som endte på 10,3 prosent, startet. Bakgrunnstallene viser at Senterpartiet mister oppslutning både blant yngre og eldre velgere og har en lavere andel lojale velgere enn på svært lenge.

Opptur for FrP

Fremskrittspartiet får en oppslutning på 16,2 prosent, en fremgang på 5,3 prosentpoeng fra den ordinære målingen i mars.

Høyre er størst

Høyre får 26,4 prosent, det er en tilbakegang på 2,9 prosentpoeng fra mars. Høyre er dermed fortsatt landets største parti.

Andre partier og lister får 1,0 (+ 0,1). I denne gruppen svarer respondentene denne gang blant annet De Kristne, NKP og Norgespartiet.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS med intervjuer av 971 personer med stemmerett i tidsrommet 3. - 6. april 2018. 79,5 prosent av de spurte oppgir preferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng. Partibarometeret fra Kantar TNS er en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene, med utgangspunkt i tilslutningen ved stortingsvalget i 2017. Endringer i styrkeforholdene mellom de politiske partiene tilskrives velgere som endrer partipreferanse, mobilisering av nye og gamle velgere og endringer i sammensetningen av den stemmeberettigede befolkningen. Mandatberegningen er laget av TV 2, ut fra en fordelingsnøkkel mellom fylkene. Modellen er justert etter stortingsvalget i 2017.