Meny Lukk
Søk Lukk
Søk

Ny rekordgallup for Senterpartiet

Senterpartiet har ikke hatt høyere oppslutning siden før folkeavstemningen om EU i 1994, viser Kantars novembermåling for TV 2.

Senterpartiet noterer ny rekord med 19,5 prosent. Partiets oppslutning øker mest blant velgere under 45 år, men er fortsatt høyere blant de eldste velgerne. Partiet har klart høyere oppslutning blant menn enn kvinner, og blant de som er intervjuet nord for Dovre er Sp størst. Dersom det hadde vært stortingsvalg i dag ville Senterpartiet fått like mange mandater på Stortinget som Høyre, viser TV 2s mandatberegning.

Den store taperen på novembermålingen er SV som går tilbake 3,3 prosentpoeng til 5,6 prosent. Bakgrunnstallene viser at SV mister mange tidligere velgere til Rødt som på denne enkeltmålingen er større enn SV med 6,6 prosent (+ 0,5). Det er andre gang i historien Kantar har målt høyere oppslutning for Rødt enn SV. Forrige gang var 15. august 2017.

De Grønne får 6,9 (- 0,3) og opplever nå at tidligere velgere forsvinner både til Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Kristelig Folkeparti bikker akkurat under 3 prosent med 2,9 prosent (- 1,0). Det er den laveste Kantar har målt for KrF, som lå på 3,0 samme uke som partiet avholdt landsmøte om retningsvalg for et år siden. Oppslutningen til partiet er høyere på intervjuene som er gjort i starten av forrige uke, enn den er i siste halvdel av uken. Midt i forrige uke ga Knut Arild Hareides tidligere rådgiver i midten av forrige uke kom ut med bok hvor han forteller sin versjon av historien om retningsvalget som delte partiet i to. Det er andelen tidligere KrF-velgere som sier de vil stemme på partiet som faller.

Venstre øker med 0,8 prosentpoeng til 3,4 prosent.

De to regjeringspartiene ville dermed bare kommet inn på Stortinget fra henholdsvis Rogaland (KrF) og Oslo (Venstre).

Arbeiderpartiet går tilbake 0,7 prosentpoeng til 22,6 prosent. Bakgrunnstallene viser at andelen lojale velgere faller, mens det er flere tidligere Ap-velgere som sier de vil stemme på Senterpartiet.

Høyre øker med 0,9 til 21,1 prosent. Partiet mister færre tidligere velgere til Arbeiderpartiet, men noen flere til Senterpartiet.

Fremskrittspartiet får 9,2 (+ 0,2). Andelen lojale velgere er økende, men det samme er antall tidligere Frp-velgere som sier de vil stemme Senterpartiet, mens andelen usikre Frp-velgere fra 2017 går ned.

Andre partier og lister får 2,2 (- 1,0). I denne gruppen er bomlistene størst med 0,9 prosent. Pensjonistpartiet får 0,3, Kystpartiet 0,3, De Kristne 0,2, Demokratene 0,2 og Liberalistene 0,2.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar for TV 2 med telefonintervjuer av 982 personer i tidsrommet 28. oktober - 1. november 2019. 81,9 prosent av de spurte oppga preferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng. Partibarometeret gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2017. Endringene vurderes i forhold til velgermobilisering, samt i forhold til de enkelte partienes evne til å rekruttere gamle og nye velgere.