Meny Lukk
Søk Lukk
Søk

Møt den nye Kantar-sjefen

Hun kan lokke på kuer, feller trær lett som en plett og strikker gensere i rekordfart. Kari Nordstad er helt sjef.

Det er lett å se for seg en nasjonalromantisk scene når Kari forteller at hun har vært budeie på fjellet i syv somre, og kan kunsten å lokke på kuer. Kuer er jo koselige dyr. Men når en bøling med Rose, Fagerlin og Leikros raser rett mot deg er det kanskje ikke like koselig. De fleste ville nok ta beina fatt. Men fra hun var ung har Kari lært seg å stå rett i ryggen og møte tøffe situasjoner med knusende ro.

– Det å være budeie kan være en skikkelig drittjobb, for kuer driter mye. Men jeg er ikke redd for å ta i et tak. Jeg har alltid brettet opp ermene og gjort en jobb, sier hun.

Kari og bjellekua Siri
Kari Nordstad og bjellekua Siri på setra i Vingelen i Østerdalen, en solfylt sommerdag på 90-tallet. Foto: privat

I sommer gikk hun fra å lede innsiktsavdelingen til å bli ny administrerende direktør for Kantar i Norge. Hun overtok roret etter store kutt og en nedbemanningsprosess, som hun var med på å gjennomføre. Det var tøft å gå igjennom og lærte henne mye.

– Endringsprosesser krever tålmodighet. Den tøffe tiden vi har vært igjennom har lært meg at det er mulig å få til vanskelige ting med gode dialoger, og sette pris på gode prosesser. Folk har tillit til meg, og det er et stort ansvar.

Riktige data i rett kontekst

Nå leder hun det norske teamet videre i en tid der data florerer som aldri før. I dag kan virksomheter sitte på overveldende mengder informasjon, men om de ikke vet hva de vil grave frem og hvorfor, eller hvordan de skal formulere spørsmålene, kommer de ikke så langt med det.

– Det å bare levere data er ikke like relevant lenger. Du kan ha masse data, men uten riktig data kommer du ingen vei. Kunsten er å sette det i kontekst. Det er dét som skal til for at du får noen nytte av dataene dine.

– Ingen er bedre trent på å se relevante data og forklare atferd og holdninger enn Kantar. Vi designer undersøkelsene spesifikt for å finne ut av konkrete problemstillinger, og med vårt eksterne og trente blikk kan vi supplere kundene våre med et større perspektiv, sier hun.

Kari snakker av lang erfaring. Hun har jobbet med analyse og ledelse i selskapet gjennom tre navneskifter. Først TNS Gallup, deretter Kantar TNS og nå Kantar. Tidligere ledet hun analysearbeidet i medieovervåkingsselskapet Observer fra avdelinger i Stockholm, Portugal og Norge. Hun har også jobbet som analytiker og konsulent i Teleplan.

– Det er meningsfullt med en jobb som går ut på å forstå andre mennesker. Å skaffe innsikt om de bittesmå spørsmålene til de store samfunnsspørsmålene. Dette er et fagområde man aldri blir utlært i, og det er kult å jobbe her. Det er et driv etter å lære nye ting, og det gjør oss relevante. Vi har også en solid organisasjon i ryggen og tilgang til ekspertise og samarbeid i hele verden, sier hun.

Inspireres av andres suksess

Noe av det beste Kari vet, er når folk virkelig kan sine saker. Derfor er en av hennes guilty pleasures å se videoklipp av personer som får til de mest fantastiske prestasjoner.

– Jeg elsker klipp av typen «De ti beste...» på YouTube med auditions fra talentprogrammer som «Britain´s got talent». Det er fantastisk å se folk lykkes når det gjelder, jeg blir så glad av det. Og folk som er gode på det de driver med, det er dødskult. Jeg blir kjempeimponert av spisskompetanse uansett hvilket felt eller hvilken oppgave det dreier seg om. Det er inspirerende.

Som den analysepersonen hun er, har hun selvsagt identifisert noen parametre for å undersøke hvorvidt hun lykkes med sitt lederskap.

– Mitt ønske er at mine kollegaer sitter igjen med opplevelsen av at jeg setter en tydelig retning, er transparent og lydhør. Er en sånn type som folk har lyst til å gå til. Og hardtarbeidende. Jeg vil at Kantar tar posisjonen som det beste stedet å jobbe, og fremstår som innovativt og fremoverlent. Vi er en organisasjon hvor det bobler over av forslag og vi har mange gode kundedialoger. Det skal vi snakke mer om. Det er viktig å tørre å satse, sier hun.

Om Kari

  • 52 år. Gift med Daniel og har tre barn; Linnea (21), Axel (19) og Anine (14).
  • Er veldig sportsinteressert, men har ikke så mye tålmodighet til å sitte og se på.
  • Kaffen skal være med melk om morgenen, men svart utover dagen. Og aldri mer enn tre kopper.
  • Spiser helst salat til lunsj, og er svak for smågodt.
  • Hvis hun gruer seg til en oppgave finner hun det meditativt å strikke litt. Det har blitt mange fine strikkegensere ut av det.
  • Det hender at hun fortsatt tar et fjøsstell for en venninne som har gård, og hun liker å felle trær og kløyve ved.

Tre om Kari

Per Söderpalm, kollega i Kantar Sverige

– Kari är jordnära, empatisk och en person man blir glad av. Hon är bra på att se helheten och tänka på detaljerna, är strategisk och har förmågan att sätta sig in i hur saker fungerar. Hon har egenskaperna som en ledare behöver.

Det var alltid kul att jobba ihop med Kari. Hon hade alltid nära till skratt och varvade seriöst arbete med roliga förslag och upptåg. Jag kommer bland annat ihåg att vi vid ett antal tillfällen hade supertrevliga arbetsmöten på platser utanför kontoret. Det kunde vara hemma hos Karin och Daniel i deras fina hus på Stora Essingen eller under äppelträden ute på Rosendals trädgårdar på Djurgården. Den där förmågan att kombinera trivsel och det privata med arbete är typiskt för Kari och något som jag verkligen uppskattar.

Merete Habberstad, venninne

– Kari som venn er varm og lojal, men ikke typen som liker småsnakk og dilldall. Du får ikke høre kommentarer som «pass deg så du ikke sliter deg ut», men det betyr ikke at hun ikke viser omsorg. Har aldri opplevd at hun tar en offerrolle. Hun er rimelig nervefri, har bra humor og takler det meste uten store fakter. Ellers er hun nesten irriterende god på «alt», fra å kjøre svart løype på snowboard til å stå for den beste hjemmelagede cevichen jeg vet om. Lengst inne er Kari et ekte naturbarn. Da vi studerte hadde hun den kuleste sommerjobben som budeie på en seter i Vingelen. Glemmer aldri da jeg våknet klokken seks om morgenen av Karis klokkeklare kulokk. Helt rått!

Daniel Nordstad Grönquist, mann

– Jeg møtte Kari da vi begge jobbet i Cision, og på et tidspunkt delte vi også kontor. Så jeg kjenner henne både som kollega og kone gjennom 25 år. En unik egenskap ved Kari er at hun connecter med alle mennesker på tvers av aldre, og hun får med alle. Hun er, og har vært, en fremragende leder av mennesker. Hun er genuin og transparent – et naturlig ledertalent. Men hun er ikke den lederen hjemme! Hun er sjefete, men det å planlegge ting, det er outsourcet til meg. Hun er sykt opptatt av at ungene ikke skal være rotete, men selv er hun en rotekopp. Hun er visjonær og ekstremt flink til å leve i nuet, den beste jeg har møtt. Hun har integritet, og tar ingen skit. Hun er flink med dyr, men en ting som medarbeiderne kanskje bør kjenne til er at hun følger Cesar «Hundeviskerens» Milans filosofi for oppdragelse av både dyr og mennesker: Exercise, discipline and affection.


Den nye ledergruppa i Kantar AS, fra venstre: Berit Kvaløy, Jonathan Coham, Johanne Fredriksen, Petter Holm, Kari Nordstad, Eirik Friberg Ekrann, Jørn Y. Leipart og Marit Wilhelmsen.

 

Artikkelen er publisert 03.09.19.