Meny Lukk
Søk Lukk
Søk

Kraftbransjens omdømmeskår ligger stabilt tross rekordlave strømpriser

Kraftnæringens omdømmeskår ligger stabilt på 52 poeng fra fjerde kvartal 2019 og fram til utgangen av februar 2020. Dette til tross for at den gjennomsnittlige strømprisen for januar i følge Kraftbørsen Nord Pool er den laveste på 13 år.

Omdømmeskåren får ikke det løftet som vi ellers har sett ved lave strømpriser. Forklaringen kan være at svært mange forbrukere har vært utsatt for strømbrudd som følge av mye hardt vær i årets første måneder, og at det legger en demper på inntrykket av kraftnæringen. Det ene kompenserer for det andre.

Fjordkraft, NorgesEnergi og Hafslund Strøm holder posisjon som landets tre største strømleverandører. Fjordkraft har hatt en vedvarende vekst i anslått markedsandel fra tredje kvartal 2019 og ligger nå tett opp til 19%. NorgesEnergi synes å ha hatt en liten tilbakegang i årets første måneder og er nå tilbake på 11%. Hafslund Strøm ligger stabilt fra utgangen av fjoråret på 9%.

23% av husstandene har byttet strømleverandør det siste året. Vi må tilbake til utgangen av 2003 for å finne en tilsvarende høy andel. Det er fortsatt Fjordkraft, NorgesEnergi og Hafslund Strøm som tar de fleste av leverandørbyttene, men det er også disse selskapene som mister flest kunder. Strømkunder som bytter leverandør blir generelt sett mer fornøyde med den nye strømleverandøren sin. Leverandørbyttet gir i snitt 20 poeng høyere kundetilfredshet.

46% av strømkundene opplyser at de har spotprisavtale, en avtaletype som synes å foretrekkes i større grad av strømkunder med høyt årlig strømforbruk. 10% har fastprisavtale, 24% har variabel strømpris, mens 4% har annen type avtale. I følge NVE har prisen på spotpriskontraktene, med et par kortvarige unntak, ligget under variabelpriskontrakter i 2019.

84% er kjent med at det er huseier som har ansvar for at det elektriske anlegget i boligen er i forskriftsmessig stand. 72% oppgir at de har gjennomført kontroll av det elektriske anlegget i boligen i løpet av de siste fem årene, og de aller fleste forbrukere har meget høy tillit til at elanlegget i egen bolig fungerer på forskriftsmessig måte.

 

Kantar, 20. mars 2020