Meny Lukk
Søk Lukk
Søk

Historisk katastrofe for Venstre

Kantar (Norsk Gallup) har laget politiske målinger siden 1964. Bare en gang tidligere er Venstre målt lavere: I desember 1998 fikk partiet 1,4 prosent. Bakgrunnstallene viser at bare 2 av 10 som stemte på partiet i 2017 ville gjort det samme igjen.

Publisert 04.06.20

Det er like mange tidligere Venstre-velgere fra 2017 som sier de vil stemme Høyre. Hadde det vært valg i morgen ville Venstre falt helt ut av Stortinget. Det har bare skjedd på en TV 2-måling siden valget i 2009.

Mandatberegningen viser at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ville fått 80 mandater hvis dette var valgresultat. Dermed mangler de fem for flertall i Stortinget, og Jonas Gahr Støre ville dermed vært avhengig av Rødt eller Miljøpartiet De Grønne.

Rødt og MDG er begge over sperregrensen, med henholdsvis 4,7 prosent (+0,8) og 4,8 prosent (+0,9).

Arbeiderpartiet er sammen med Venstre den store taperen på TV 2s juni-måling. 23,5 prosent for Arbeiderpartiet er en tilbakegang på 3,3 prosentpoeng fra mai.

SV får 7,3 prosent, som er et sprang opp fra mai (+1,7). Mai-måneden var langt dårligere enn de andre målingene SV har hatt det siste halve året.

Frp mest frem

Siv Jensen og Fremskrittspartiet går mest frem med 3,9 prosentpoeng, dermed havner de på 11,9 prosent. Sammen med Høyre, som befester posisjonen som landets største parti, er de to nå større enn summen av Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Høyre får 27,3 prosent, en liten nedgang på 0,7 prosentpoeng fra mai. Høyre har siden koronakrisen inntraff Norge hatt markant høyere oppslutning enn hva de hadde de siste månedene før.

Senterpartiet får 13,8 prosent (-0,8). Det er den laveste oppslutningen partiet har hatt siden i fjor sommer.

Om målingen

Målingen er tatt opp av Kantar for TV 2 med telefonintervjuer av 982 personer 25. - 29. mai. 78,6 prosent oppga preferanse (+5,7 mot mai).

Kantars partibarometer for TV2 gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2017 og endringer i styrkeforholdet mellom partiene.

Mandatberegningen er laget av TV 2. Modellen er justert for det antall mandater som skal velges fra hvert fylke når fordelingen skal justeres ut fra folketall foran neste valg. Det betyr at Oslo får 1 mandat ekstra, Akershus får 2 mandater ekstra, mens Møre og Romsdal, Oppland og Buskerud mister et mandat hver.