Meny Lukk
Søk Lukk
Søk

En underlig vår, en solfylt sommer og en utfordrende høst

I vårt nyhetsbrev i juni skrev jeg kort artikkel med tittel “En underlig vår har gått over i en solfylt sommer", en tittel hvor det var underforstått at etter en varm god sommerferie skulle det meste være normalt igjen. Men vi er nok flere som synes at denne høsten har vært ekstra lang og litt mørkere enn man husker fra tidligere år, og som går inn i en juletid der feiring som gjerne er preget av tradisjoner må endres.

Kantar og våre medarbeidere har vi de siste 9 månedene kjent på de samme utfordringene som mange andre. Vi har kjent på usikkerhet i forhold til hvordan pandemien påvirker kundene våre, hvordan tilværelsen på hjemmekontor over så lang tid påvirker kollegaer og måten vi jobber sammen på og at det er litt utmattende at vi ikke vet når dette skal gå over. Men for en virksomhet som vår, der vi nettopp hjelper våre oppdragsgivere til å forstå hva mennesker tenker, føler, mener og gjør – og hvorfor de tenker, føler og gjør som de gjør, er dette også en tid der behovet for ny innsikt er stort. For pandemien og alle smittevernstiltakene påvirker oss alle, som forbrukere, kunder og samfunnsborgere. Mange virksomhet innser at dette ikke er en tid der du skal basere beslutninger på kunnskap og innsikt og ikke antakelser.

Kantar har sammenstilt data og gjennomført undersøkelser blant forbrukere og intervjuet 4500 bedriftsledere spredd rundt i hele verden. Resultatene er interessante og viser med tydelighet at antakelser ikke er best utgangspunkt for å lykkes framover. F.eks er det slik at 9 av 10 toppledere mener at Covid19 vil føre til varige endringer i forbrukernes atferd. Mens blant forbrukerne mener 4 av 10 at de ikke kommer til å ha en endret atferd etter krisen. Det vil altså være viktig å forstå hva som endres, hvor omfattende endringene er og hva det betyr for egen virksomhet.

  • Merkevare: Hva forventer forbrukerne av vår merkevare i denne situasjonen? Hvilken rolle kan vi med troverdighet ta?
  • Kommunikasjon: Bør vi gjøre endringer i markedsplanen og kommunikasjonen i lys av pandemien?
  • Innovasjon: Hvilke av de endrede forbrukervanene vi ser nå er forbipasserende og hvilke er mer langsiktige trender?
  • Kundeopplevelse: Hvordan har kundereisen endret seg i denne perioden og hvordan kan vi sikre en god kundeopplevelse?

Covid19 har skapt en ny form for disrupsjon. En av grunnene til at Covid19 er disruptiv er at det er nytt. Og nytt er skummelt – for det er ikke så ofte at ting er genuint nytt. I dette nye er det viktig at man forstår den “nye” kunden, ny atferd og hvilke ting den “nye” forbrukeren responderer på.  For eksempel viser våre tall at pandemien gjør at folk revurderer sine prioriteringer i livet. Familie og venner, nyte livet, leve mer klima og miljøvennlig, leve mindre individualistisk, kjøpe lokalt er blitt viktigere. Disse endringene må virksomheter forstå og agere i forhold til i tiden som kommer.  Vi har tilgang til mengder av data og internasjonale gjennomprøvde metoder, så dette hjelper våre erfarne medarbeidere gjerne til med

Med ønske om en riktig fin jul!