Meny Lukk
Søk Lukk
Søk

Bransjen styrker sitt omdømme, mange er usikre på Norgespris og litt færre bytter strømleverandør

Bransjens omdømmeskår løfter seg med fem poeng fra 1. tertial i år og ligger nå på 45. Det er den høyeste skåren på nærmere fire år. Lavere strømpris og mindre press på bransjen i media, utsikter for litt lavere nettleie, og tilbud om Norgespris, kan være årsaker til at flere støtter opp om kraftnæring. Resultatene gir en påminnelse om at bransjens omdømme i stor grad er styrt av gjeldende kraftpolitikk.

35% av forbrukerne vil velge Norgespris fra høsten av. Tilbudet slår best an blant de som bor på Østlandet utenfor hovedstadsområdet og på Sør/Vestlandet. 28% sier de vil fortsette med dagens støtteordning der staten i dag dekker 90% av strømprisen over 75 øre. Dette gjelder i større grad befolkningen i Trøndelag og Nord-Norge. Hele 37% sier de er usikre på hva de vil velge når tilbudet trer i kraft fra 1. oktober. Dette kan tyde på at mange trenger mer informasjon om den nye ordningen, eller at de vil se an prisutviklingen før de bestemmer seg.

12% av forbrukerne har byttet strømleverandør i løpet av det siste året. Det er litt færre enn ved starten av året (14%). Historisk sett øker leverandørbyttene i vinterhalvåret. Trolig fordi mange forbrukere opplever at det er mer å spare på å bytte leverandør når strømprisen er høy og strømforbruket er høyt.

I 76% av leverandørskiftene tok forbruker selv tok initiativ til å bytte. 19% av skiftene var initiert av strømleverandøren som forbruker byttet til. Selskapene er ikke like aktive med å hente nye kunder i dag som i årene etter avreguleringen av markedet. Årsaken kan være at kostnadene med å hente nye kunder er høy, marginene i markedet lave, og de som bytter selskap er lite lojale. 67% av de som nylig har byttet strømleverandør sier de helt sikkert (24%) eller kanskje (43%) vil bytte igjen innen kort tid.

Hvis strømleverandøren gir råd mener 38% at selskapet tenker først og fremst på egen inntjening, kun 8% mener rådene som gis ene og alene er til kundens beste, 37% tror rådene gis for å tjene begge parter. «Byttere» er mer tilbøyelige til å mene at selskapene gir råd kun med tanke på egen inntjening.

5% av forbrukerne er svært interessert i kraftpolitikk («Engasjerte»). De ser dette som viktigere enn alle andre politiske saker. Deres motpol er de «Uengasjerte» (14%) som sier seg lite eller ikke interessert, verken i kraftpolitikk, eller i politikk generelt sett. Mellom disse to er de «Interesserte» (42%). De er ganske interessert i kraftpolitikk, men dette er en av flere politiske saker som de ser som viktige. Den siste gruppen karakteriseres som «Ambivalente» (38%). De er verken mer eller mindre interessert i kraftpolitikk sammenlignet med andre politiske saker. Som i så mange andre tilfeller er det en liten gruppe som viser stort engasjement, og det er gjerne disse som markerer seg når det er snakk om strømpriser og vindkraft.

Kantar, 3. juli 2025