Bakgrunnstallene viser at Rødt tar velgere som stemte Ap, SV og De Grønne i fjor. Omregnet til antall velgere betyr målingen at over 30.000 velgere som stemte Arbeiderpartiet sier de i dag ville stemt Rødt. Fra SV og De Grønne henter Rødt samlet 20.000 velgere. Få velgere går motsatt vei. Tallene viser økt oppslutning i hele landet. Særlig blant velgere mellom 30 og 44 år har Rødt nå høy oppslutning.
Fremgangen gjelder også for SV og Audun Lysbakken som får 8,5 (+ 0,9). SV øker andelen lojale velgere og henter i likhet med Rødt flere velgere som stemte på Arbeiderpartiet. SV gjør det sterkt i hovedstadsområdet og er jevnstore med Høyre blant de under 30 år som er intervjuet i målingen.
Arbeiderpartiet oppnår 23,4 (- 0,4). Bakgrunnstallene viser at 70 prosent av velgerne fra i fjor er lojale, Partiet har klart å tette lekkasjen til regjeringspartiene, men det er flere som forsvinner til de andre partiene på venstresiden. Omregnet til antall velgere viser tallene at 90.000 Ap-velgere fra i fjor ville stemt Rødt, SV, Sp eller De Grønne. Det er tre ganger så mange velgere sammenlignet med hva AP henter fra sine venner på venstresiden. Partiets oppslutning faller blant kvinner, den går ned på Sør- og Vestlandet og i Oslo og Akershus, mens den øker nord for Dovre.
Mens Høyre gikk mest frem i mai, går de mest tilbake i juni, med 3,6 prosentpoeng til 24,5. Bakgrunnstallene viser at 74 prosent av velgerne er lojale. Oppslutningen faller klart nord for Dovre, mens Høyre er klart størst i Oslo- og Akershus og på Sør- og Vestlandet.
Fremskrittspartiet får 12,4 (- 2,3). Bakgrunnstallene viser et fall i andelen lojale velgere til 67 prosent. Klart flere Frp-velgere setter seg på gjerdet, sammenlignet med mai.
Venstre er det eneste av regjeringspartiene med fremgang til 4,5 (+ 0,4). Partiet henter denne gang flere velgere fra Arbeiderpartiet.
Også KrF går frem. Partiet får 5,3 (+ 0,6). Nok en gang viser bakgrunnstallene kun lekkasje til partiene på borgerlig side. Ikke én tidligere KrF-velger oppgir at de vil stemme på et parti på venstresiden. Det er også fra borgerlig side partiet henter de nye velgerne.
Senterpartiet får 11,3 (+1,0). Partiet holder bedre på egne velgere fra forrige valg enn i mai. 82 prosent av Sp-velgerne sier de vil stemme på det samme partiet som de gjorde i fjor høst.
De Grønne får 3,2 prosent (+ 0,9) og andre partier og lister 1,3 (+ 0,6). Dette er respondenter som svarer enten Pensjonistpartiet, Kystpartiet, De Kristne, Liberalistene eller Alliansen.
Om målingen
Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 977 stemmeberettigede i tidsrommet 28. mai - 1. juni. 76,2 prosent oppgir partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng. Partibarometeret gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge med utgangspunkt i partienes tilslutning ved stortingsvalget i 2017. Mandatfordelingen er laget ved bruk av TV 2s egen modell for mandatfordeling, oppdatert etter stortingsvalget i 2017.