Meny Lukk
Søk Lukk
Søk

Noen læringer til norske merkevarebyggere fra årets BrandZ

Nå er resultatene for årets BrandZ lansert – WPP/Kantars globale studie som identifiserer de mest verdifulle merkevarene verden over. Årets rapport er rik og innsiktsfull og kan sterkt anbefales for alle som er opptatt av merkevarebygging.

Publisert 020720

Jeg har ikke rukket å lese rapporten i detalj ennå, men ønsker å dele noen innsikter og refleksjoner jeg hadde når jeg hørte på lanserings-webinaret:

  • De sterkeste merkevarene har kommet seg bedre gjennom Covid-19 pandemien. Aksjeverdien til disse selskapene har gått ned, men ikke like mye som verdien til andre store andre selskap. Slik sett er merkevarebygging en bedriftsforsikring for dårlige tider.
  • Merkevarer bygges i stadig større grad digitalt. De fleste av de raskest voksende merkevarene er «nye» og har utelukkende digital distribusjon. Mange «eldre» merkevarer, som er i marked som går fra offline til online, sliter imidlertid med å opprettholde merkevareverdien. Det indikerer at man ikke har funnet formatet ennå.
  • Se til Asia! Når jeg tenker på sterke merkevarer tenker jeg ofte på amerikanske merker som NIKE, Coca-Cola. Faktum er imidlertid at asiatiske merkevarer tar en større og større andel av listen over de mest verdifulle merkevarene i verden. Skal man lære om effektiv merkevarebygging bør vi derfor se østover, snarere enn vestover.
  • Apropos digitale og asiatisk merkevarer: TikTok er den raskest voksende merkevaren på årets liste og går rett inn på listen som den 79ende mest verdifulle merkevaren i verden. Vil TikTok kunne fortsette veksten? Eller blir det en døgnflue? Det er interessant at det er stor variasjon hos de eldre SoMe-søsknene – verdien til Facebook stuper, mens både LinkedIn og Instagram har solid vekst – noe som indikerer at det er tøff konkurranse innen SoMe og vanskelig å opprettholde kontinuerlig vekst.
  • Viktigheten av bærekraft som driver av merkevareverdi har økt jevnt og trutt de siste årene, men har gjort et kraftig byks på årets studie. Et sentralt poeng er imidlertid at det ikke er de som skryter mest om bærekraft som vinner, men merkevarene som faktiskgjør konkrete endringer i verdikjeden sin og gjør offer.
  • Vi er ikke gode merkevarebyggere i Skandinavia. Vi har én merkevare på listen over de 100 mest verdifulle merkevarene – IKEA. Hvis hoderegningen min stemmer står vi for 0,35 % av verdien av de sterkeste merkevarene i verden, mens økonomien vår stor for 1,5 % av BNP. Altså har vi en unaturlig lav andel av verdien merkevarer skaper. Mangler vi ambisjoner, eller evner til å skape store, globale merkevarer? Investerer og konkurrerer vi i feil bransjer? Sier det noe om hvor godt vi er posisjonert for å opprettholde økonomisk vekst i våre marked?