PROGRAM
Kl. 09.00 VELKOMMEN
Kl. 09.05 RIKETS MEDIETILSTAND
Ingvar Sandvik, Kantar
Med utgangspunkt i Kantars medieundersøkelser gir Sandvik en status på nordmenns medievaner, og deler forventinger og prognoser foran et nytt medieår. Presentasjonen inneholder høydepunkter fra Forbruker & Media, TVOV-undersøkelsen, Interbuss og Medietrender Ung.
Kl. 09.50 JA, NÅ SNAKKER VI
Kjersti Løken Stavrum, leder av Ytringsfrihetskommisjonen og styreleder Norsk PEN
Ytringsfrihetskommisjonen slår fast at ytringsfriheten kår i Norge er gode. Hva betyr egentlig dette, og hvordan har vi fått det til? Hva kjennetegner en opplyst samtale, og hvordan kan vi sikre den i fremtiden? Dette er blant spørsmålene Løken Stavrum belyser i sitt foredrag om ytringsfrihetens status i Norge.
Kl. 10.20 EUROPAMESTER I LOKALVIS
Lillian Holden, ansvarlig redaktør Hallingdølen
Lokalavisa i Hallingdal blir hyllet og er prisbelønnet, også utenfor egen region og landets grenser. I 2021 fikk avisa den gjeve tittelen Årets lokalavis i Europa, og juryen trekker fram både journalistikken og designet som forbilledlig. Ifølge redaktøren hviler noe av suksessen på en motsatt strategi enn hos resten av mediebransjen, med sterk grafisk kompetanse og en fortsatt satsing på papiravisa.
Kl. 10.40 ALTINGET ER ÅPNET: NY POLITISK NETTAVIS
Veslemøy Østrem, sjefredaktør
I oktober ble den norske utgaven av den politiske nettavisa Altinget lansert i Norge. Altingets satsing på nisjer og dybdejournalistikk skal, ifølge redaktøren, gi leseren en bedre forståelse av det som skjer og bidra til en mindre polarisert offentlig samtale. Vi får høre mer om oppstarten og hvordan nykommeren skal posisjonere seg i det norske medielandskapet.
Kl. 11.00 LOKALVALGET 2023: HVILKE SAKER OG POLITIKERE VINNER MEDIENES OPPMERKSOMHET?
Anne Ekornholmen, politisk redaktør Nationen
Veslemøy Østrem, sjefredaktør Altinget
Lillian Holden, ansvarlig redaktør Hallingdølen
Andreas C Halse, fagsjef Tankesmien Agenda
En ustabil politisk og økonomisk situasjon gjør kommune- og fylkestingsvalget i september uforutsigbart, men kan vekke større politisk engasjement enn på lenge. Hvilke politiske saker får gjennomslag i mediene, og hvordan vil politikere og velgere opptre i en slik situasjon?
Kl. 11.30 LUNSJ
Kl. 12.10 MEDIEBEGIVENHETENES HISTORIE: FRA AMUNDSEN TIL KARPE
Espen Ytreberg, professor i medievitenskap Universitetet i Oslo
En begivenhet er ingen begivenhet uten mediene. Det har både Amundsens ekspedisjon til Sydpolen og Karpe-konsertene i Spektrum til felles. Men oppbyggingen og forståelsen av store begivenheter har forandret seg med medieutviklingen. I boka "Media Events and History" utforsker Espen Ytreberg medienes samspill og betydning for å samle publikum og skape kollektive minner.
Kl. 12.40 BOKA REDUX: LESELYST OG HISTORIEFORTELLING I EI NY TID
Ingeborg Volan, direktør i De norske bokklubbene
Andreas Hatlevik, redaksjonssjef sakprosa Bonnier Norsk Forlag
Samtalen ledes av Linn Stalsberg, forfatter og journalist
Boka har stått som en påle i mediehistorien og opplyst, underholdt og forarget publikum i hundrevis av år. De siste årene har boklesingen vært nedadgående, og forlagsbransjen må tenke nytt. Vi tar en prat med bransjefolk om folks lesevaner, attraktivt innhold og slagplanen for å gjenopprette bokas posisjon blant publikum.
Kl. 13.10 "DETTE ER NORDMENN": BOK- OG INSTABAD
Javad El Bakali i samtale med Sahar Memarpour
Javad El Bakali står bak den populære instagramkonoten @utlendingmemes, som raljerer med både etnisk norske nordmenn og nordmenn med innvandrerbakgrunn. Nå har kontoen blitt bok. I samtale med Sahar Memarpour vil han utforske det norske og snakke om hvordan humor kan bygge broer og øke forståelsen mellom ulike kulturer.
Kl. 13.45 «TOXIC»: DRAMA PÅ TIKTOK
Silje Sirnes Winje, produsent Ramp
«Toxic» er den første dramaserien i Europa som er laget for å sendes på TikTok. Serien inneholder innovative klippe- og innholdsgrep tilpasset mobilen og et publikum som er vant til raske vendinger og kjappe triggere. Serieskaperne forteller om hvordan de har jobbet med serien, og om mottagelsen den har fått blant publikum. «Toxic» er produsert av Nordic Screens barne- og ungdomsavdeling «Ramp», i samarbeid med organisasjonen ROS (Rådgiving for spiseforstyrrelser).
Kl. 14.15 VÅRT DIGITALE FØLELSESLIV: MENNESKET MØTER CHATBOT
Marita Skjuve, forsker Sintef Digital
Er det mulig å etablere et vennskap med, eller til og med forelske seg i, en robot? Marita Skjuve har forsket på hvordan folk etablerer nære relasjoner til sosiale chatboter. Hun vil dele hovedfunn fra forskningen sin og snakke om hvordan kunnskap om digitale relasjoner kan brukes for å skape lojale og fornøyde kunder.
Kl. 14.45 KOMMUNIKASJON UTEN GRENSER
Lindis Hurum, generalsekretær Leger uten grenser
«Hvite redningsmenn» og hjelpeløse ofre langt unna, er en godt forankret stereotypi i mediedekningen av nødhjelp og bistandsarbeid. Leger uten grenser ønsker å ta et oppgjør med denne historiefortellingen, som de historisk sett også har bidratt til selv. I dette foredraget får du blant annet høre om hvordan de trosset ekspertenes råd foran årets TV-aksjon for å være tro mot sin nye kommunikasjonsstrategi.
KL.15.15 «LIVSSPOR»: KUNSTEN Å FORMIDLE KRIGENS SANNE ANSIKT
Kristin Solberg, journalist og forfatter
For den erfarne utenriksreporteren Kristin Solberg kom journalistikken og litteraturen til kort for å skildre krigens brutalitet. Derfor gikk hun til kunsten. I utstillingen «Livsspor» stiller hun ut gjenstander fra ruinene i Syria, for å formidle lidelser og tap til en befolkning i krig.
Kl. 16.00 SLUTT
Med forbehold om endringer.