Meny Lukk
Søk Lukk
Søk

Fjordland tildelt Kantars Innsiktspris på ANFO Effekt

Under prisutdelingen for ANFO Effekt 2023 var det Fjordland som stakk av med Kantars Innsiktspris. Fjordland fikk prisen for caset «Fra salgsnedgang til millionvekst!».
Med Innsiktsprisen ønsker Kantar å hedre de annonsørene som ikke stoler på flaks og tilfeldigheter i markedsføringsarbeidet. Godt innsiktsarbeid gjennom alle ledd i kampanjeutviklingen minimerer tilfeldigheter og øker sannsynligheten for å oppnå ønsket effekt. Dette er vinneren av årets innsiktspris et godt eksempel på.  
 
Juryformann Ole Guldvog har sammen med Kantar-kollega Ingvar Sandvik og ANFOs Håvard Bakken lest gjennom alle årets caser, og er klar på hvorfor Fjordland stakk av med Innsiktsprisen i år. Caset til Fjordland viser tydelig hva man kan oppnå ved å jobbe kunnskapsbasert gjennom alle fasene av arbeidet med en kampanje. 
 
For det første har Fjordland utformet et tydelig mål for hva kampanjen skal gjøre for merkevaren. Målet har vært å kapre flere markedsandeler og å øke den mentale tilgjengeligheten hos forbruker (at Fjordland blir tenkt på som en løsning i flere situasjoner enn før). Fjordland har hentet inn ny kunnskap om relasjonen mellom kategorien og forbruker, og satt seg grundig inn i hvilke barrierer som finnes mellom Fjordlands produkter og det norske folk. Videre har de utforsket hvilke situasjoner Fjordland kan bidra til å løse utfordringer i folks hverdag, og deretter har de aktivt integrert disse situasjonene i utformingen av filmer og andre uttak. Ingen av situasjonene i filmene fra kampanjen er dermed tilfeldig valgt, alt er basert på samtaler med forbruker, forteller Ole Guldvog. 
 
For å sikre maksimal effekt av en kampanje som krever betydelige investeringer i tid og penger, er det viktig å grundig undersøke hvilke virkemidler som fungerer for den aktuelle målgruppen, samt hvilke kanaler som bør prioriteres for å nå dem.

En kampanje bør også bidra til å bygge merkevaren på lang sikt på en måte som gjør at den står ut i mengden på en positiv måte, og blir mer tilgjengelig i forbrukers bevissthet enn konkurrentene. Dette er viktig selv om kampanjen i utgangspunktet er ment å øke salget på kort sikt. (Du kan for øvrig lese mer om akkurat dette i denne artikkelen)

I årets vinnercase har Fjordland jobbet innsiktsbasert hele veien og tenkt grundig gjennom disse aspektene. For oss som jobber med analyse og innsikt hver dag, er det gøy å se hva man kan få til når man jobber på denne måten.  

Til slutt, og dette er kanskje det viktigste når vi skal vurdere en effektpris, så benytter Fjordland-caset relevante og troverdige kilder for å kunne påvise hvilken effekt kampanjen har hatt. Vinnercaset gir oss en beskrivelse av hvorvidt effektene kan isoleres, og koster dessuten på seg å sette opp en ROMI-kalkyle som et godt anslag på verdien av medieinvesteringen. 

I tillegg til Innsiktsprisen tok Fjordland dessuten fortjent gull i kategorien SMART Produkt/Handel for det samme caset.  

Fjordland lykkes fordi de jobber innsiktsdrevet i alle ledd av prosessen, og det gleder en innsikts- og analysenerd som meg, avslutter Ole Guldvog.