Meny Lukk
Søk Lukk
Søk

Blått nytt år!

Pantone lanserte nylig Pantone Color of the year 2020: “Classic Blue”, eller Pantone 19-4052. Vår svenske kollega Karin Sandelin, som er spesialist i semiotikk, mener den nye fargen reflekterer tidsånden på flere måter.

I vår del av verden har fargen en lang historie for å signalisere autoritet, det raffinerte og sannhet. Blå har vært en dyr farge å produsere, derfor har den vært brukt for å portrettere de rikeste mennene i samfunnet (de som kunne ta seg råd til det). Og jomfru Maria. Blå har også blitt brukt mye i hierarkiske kontekster, som militæret, kongehus og kirken.

I dag har en majoritet av alle logoer et element av blått, som skal gi konnotasjoner til rasjonell ledelse. Pantone sier det slik: «Valget av fargen for neste år uttrykker et ønske om å roe ned dagens forenklede og høylytte retorikk, et behov for stillhet, ettertanke og ro.»

Fargen er selvfølgelig også politisk. Den kan sees på som en motreaksjon på strømninger på nylige hendelser og trender i samfunnet, som for eksempel metoo-bevegelsen. Blå har primært blitt brukt som et patriarkalsk symbol de siste hundre årene. Fargen er også i takt med klima- og bærekraftspørsmål som preger samtiden, ved å være en farge som kan referere til en klar himmel og rent vann.

Pantone blå farger

 

Vil du vite mer om fargen blå, eller semiotisk analyse, ta kontakt med Karin.Sandelin@kantar.com.

Karin Sandelin, Kantar